Dag 13, 120525.

Vaknade inte förrän 9.15 då mobilen med väckning hade laddat ur sig. Croissant- och marmeladfrukost. Kör för att hitta väg D65. ”Hit the road”! Kör 7-8 km mot Lyon, en stad som jag inte vill komma in i nu. Frågar ett äldre par som säger att jag får köra tillbaka och ta till hö vid tredje rondellen mot Marseille. Stämmer ej. Frågar en  man som kan lite italienska eftersom hans familj kommer därifrån. Kan dock inte bättre italienska än jag själv men han lyckas förklara att det inte är möjligt att åka på småvägar till Cote d’Azur. Det vill jag gärna inte tro men senare är jag nästan beredd att hålla med.  Min tanke hade ju från början varit att köra över alperna i Schweiz men signalerna från andra jag fick var att det nog inte var en bra ide’ med moped och så mycket packning. Jag hade ju också känt av backarna i Schwarzwald och vad vädret kan bjuda på i bergen. Det hade ju också blivit dubbelt så högt, ca 2000 m. Det var alltså med viss besvikelse som jag fick ändra mina planer. Hur som helst ville mannen att jag skulle köra via Grenoble men det ville inte jag. Det blev att köra tillbaka till staden där jag börjat 1 1/2 timma tidigare på morgonen. Jag kör en otippad, oskyltad väg genom staden och till min glädje ser jag en skylt med D65.

Efter en timmes körning kommer jag till en stad, St Maurice de G-någonting, där det saknas väg nr skyltar och stadsnamn som man kan hitta på kartan. Träffar en schweizare på cykel som har en karta i mycker större skala men bara visar ca 10 x 10 mil. Han pekar på vägen till hö. ”Voila”! Själv ska han cykla ned till floden och äta lite lunch. Den lyxen får jag vänta med lite.  Kör som han sagt men han måste ha hållt kartan åt fel håll för enligt solen stämmer inte riktningen alls. Jag stannar  vid en äng med stor blomsterprakt och tar lite bilder. Jag stoppar en kvinna i bil som stannat vid korsningen. Eftersom i stort sett ingen kan engelska har jag slutat fråga det och går på med min usla franska som dock bättrats sig lite efter hand. Hon inser svårigheten och frågar om jag kan engelska. Hon talar perfekt , även italienska.  Är född i L’Aquila i Italien. Hon har bott i Belgien men nu här på landet i Frankrike och jobbar för ett svenskt företag, Sandviken. Ska nog köpa deras aktier när jag kommer hem.  Som jag redan förstått måste jag vända och hon ritar upp en liten skiss hur jag skall köra över en bro över Rhone. Mot Lafayette och Cre’mieu. Kör mot söder enligt solen och allt stämmer bra igen trots försening men tiden är inte viktig i det här sammanhanget, bara jag får någonstans att sova på natten.

Kommer in på gröna vägar söder om Lyon och trafiken är tätare. I Vienne står trafiken still. Stor flod med långa båtar. 36 grader varmt. Letar lågprishotell utanför stan men fullbelagt. Kör vidare och tar av där en skylt visar ”Auberge, restaurant” i tro att de ska ha rum. Det låg mycket idylliskt vid en liten väg  med stora lökfält runt om. De hade bara restaurang. Kvinnan jag pratade med tipsade dock om hotell i nästa stad, Crest. Efter att ha kört in i centrum av staden frågar jag en man som tipsar om Grand Hotel. Det ligger på en liten gata och kvinnan i receptionen driver stället med sin man. Hon kommer från Madagaskar som vi samtalar en del om.  Kan bra engelska efter att ha bott både i Australien och USA. Får ett rum på andra våningen och ”konkar” upp med min packning tre vändor i de slitna, 200 år gamla  trapporna. Hotellet var inte renoverat i någon större utsträckning. Priset på rummet var ett av de bättre, 38 E och frukost 8 E. Tittar lite på stan innan sänggåendet.

 

 

Om bodanielmartinsson

Jag startar i morgon en 300 mil lång resa på moped till vår lägenhet i syditalien, närmare bestämt Santa Maria al Bagno i Apulien. Detta är början på min stundande pensionering som läkare. Resan startar från bostaden på Öckerö.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s